Att vara egen vs att vara anställd – Interiorbyvanessa
interiorbyvanessa

Interiorbyvanessa

Annons

Att vara egen vs att vara anställd

Hej,
På begäran kör jag ett inlägg om att vara egen företagare och/eller anställd.
Det är väldigt stor skilland mellan att vara egen och anställd. Jag skulle dock vilja säga att inget är speciellt mycket bätte än det andra faktiskt. När man är anställd drömmer man om friheten, jobba under eget ansvar och kunna styra sina tider själv.
Men när man är egen så drömmer man om ett kontor med kollegor, vanliga arbetstider som 8-17 och SEMESTER när man har semester.
Jag har under mina få år som jag levt fått testa på både och. Både att vara egen på heltid, anställd på heltid och 50/50. Jag kommer att lista upp fördelar och nackdelar med att vara egen respektive att vara anställd.

Egen företagare 
Nackdelar Aldrig helt ledig, man är ständigt uppkopplad
  • Mycket jobb, vanligt att sitta och jobba sent på kvällarna
  • Ensamhet, att jobba hemifrån kan bli ensamt tillslut
  • Krävande, du måste ge 200% för att lyckas
  • Kan vara väldigt psykiskt påfrestande/stressande
Fördelar Frihet, du bestämmer själv.
  • Vardagskvalité, du kan ha mer tid till dig, ditt hem, din familj (Oftast när de passar dig)
  • lärorikt, du kommer utvecklas som människa på ett sätt som jag inte tror att en anställning kan ge. Då menar jag personlig utveckling.
  • Du jobbar med något du brinner för och känslan att lyckas är obeskrivlig

Anställd
 (Detta är förutsatt att du trivs med ditt jobb och har ett typiskt 8-17 jobb som inte är speciellt flexibelt, 100%)  
Nackdelar
Ej flexibelt. Mycket jobb liten livskvalite. Jobba-hem, jobba-hem. Det är iprincip vad man hinner med. Har du dessutom ditt jobb 1h ifrån ditt hem så blir det verkligen jobba-hem, jobba-hem. Lite tid till annat som familj. Långa dagar på förskolan för barnen. Livet blir som en fyrkant ( Detta är min upplevelse som hade 1,5h enkelväg till jobb och en 1 årlig på förskola)
Fördelar 
  • Kollegor och genemskap
50% anställd och 50% egen
DRÖM
Jag har full förståelse för att alla inte har möjlighet att jobba 80% exempelvis. Jag har själv varit i den sitsen där jag knappt får månaden att gå ihop då jag valt att gå ner på tid. Men vi klarade oss och jag är ändå glad att jag gjort de. 
Jag har fått frågan vad jag gör på jobbet och jag ska försöka förklara det. Jag är inte helt 100 på vad jag kommer att göra när jag kommer tillbaka men det jag gjorde innan jag gick på tjänstledigt var:
Ansvara för banken Ansvara för levereantörsfakturor Bokning av in/utbetalningar mm


Ni ville även veta lite mer om “hur man lyckas” jag tänker inte så mycket på om jag lyckats eller ej. Jag kör bara min grej. Gör det jag gillar och det som gör mig glad och om syftet är att tjäna pengar så att du kan försörja dig själv och du samtidigt är lycklig så skulle jag säga att du har lyckats. 
Har du många ideer/tankar och ambitioner? KÖR! Tänk efter vad du vill göra sen börja undersöka. Vill du söka ett jobb? Ja, men då läs om hur man skriver ett lockande och bra CV. Vill du starta eget? men då läs allt som finns att läsa
om angående att starta eget men glöm inte en sak. Det är inte bråttom!! Du behöver inte stressa.
Det är ok att stressa men du ska veta att med stress kommer 1 eller 5 misstag med som ett brev på posten. Vilket inte behöver vara ett stort problem men om du istället tar det lungt och accepterar att det kan ta sin tid så kommer du nå ditt mål mycket lättare och med färre “misstag” på vägen. 
Ibland är det dags att gasa men ibland är det dags att bromsa in och fundera. Glöm inte det.
Jag har alltid varit den som gasar men jag har också stött på en massa problem och begått en del misstag på vägen. Misstag jag hade kunnat undvika om jag bara lärde mig att ta det lite lungt. Du ska leva imorgon också så allt behöver inte ske samma dag. 
Hoppas detta var till någon hjälp <3
UPDATE! Detta inlägg är väldigt gammalt och skrevs på min gamla bloggportal, vid överföringen hit så verkar inläggen ha blivit lite koko, därav skum styckesindelning…
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
interiorbyvanessa

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons